Patientinformation for IPL behandling af uren hud

Uren hud, også kald akne, er en hyppig inflammatorisk hudsygdom som rammer mange unge. Huden bliver fedtet og der ses hudorme og røde bumser. Bakterien P.acnes ophobes i talgkirtlerne og er med til at forværre sygdommen. Bakterien producerer nogle lysfølsomme stoffer, porfyriner, som kan gøres giftige for bakterien med IPL-blitzlys. Derved dræbes P.acnes bakterien og antallet af røde bumser reduceres. Samtidig virker den anvendte radiofrekvens (RF) energi udtørrende på talgkirtlerne, så huden bliver mindre fedtet. 

 

Personer med mild og moderat akne er egnede til behandling mens mere udtalt sygdom ofte kræver anden medicinsk behandling via hudlæge.

Vi kan i følgende situationer ikke tilbyde behandling:

 

 • Under 18 år
 • Graviditet og amning
 • Tilstande med øget lysfølsomhed pga. sygdom, medicin eller kosttilskud.
 • Hudsygdom i behandlingsområdet (f.eks. akne, sår, forkølelsessår)
 • Tendens til dårlig sårheling, kraftig ardannelse, eller pigmentskjolder.
 • Hudkræft i behandlingsområdet og behandling for anden kræftsygdom med kemoterapi
 • Tatoveringer i behandlingsområdet
 • Pacemaker og implanterbar hjertestarter (ICD) – gælder kun ved brug af RF-energi

Den mest effektive og sikre behandling opnås på meget bleg hud. Vi anbefaler at du dagligt beskytter dig mod solen med solcreme med SPF 50 og undgår sol, solarium og selvbruner i 4 uger inden behandling. Hvis vi vurderer at din hud er solbrun når du kommer til behandling, bliver din behandling aflyst for din egen sikkerheds skyld.

Inden behandling sikres det at du er egnet til den ønskede behandling og der skal tages foto af behandlingsområdet som dokumentation i din journal.

Hver impuls føles som et kortvarigt, ganske mildt ubehag eller smerte. Nogle hudområder er mere følsomme end andre, og brug af isposer umiddelbart efter behandling kan virke lindrende. Huden er sjældent hævet, men føles ofte varm i nogle timer.

Afhængigt af hudområdets størrelse tager behandlingen 15-30 minutter. I nogle tilfælde skal der gives en prøve behandling på et lille område, for sikre at behandlingen tåles, inden der gives fuld behandling.

Behandlingsforløbet består normalt af 8 – 10 behandlinger med 3-4 dages interval. Når der er god effekt på den uren hud kan du nøjes med 2 behandlinger per måned i 3 måneder hvorefter intervallet igen kan øges.

For at undgå risiko for pigmentforandringer skal du bruge solcreme med SPF 50 og undgå solarium i 4 uger efter behandlingen.

 

Behandling kan medføre forbrænding af huden på samme måde som en solskoldning. Risikoen er størst hvis huden er solbrun. Bivirkningerne er:

 

 • Udtalt rødme og ømhed
 • Små væskefyldte blærer og overfladiske sår som heler med skorper og afskalning i løbet af 1 uge
 • Hudinfektion og evt. behov for behandling med klorhexidin eller antibiotika.
 • Pigmentforandringer med lysfarvning eller mørkfarvning af huden
 • Ardannelse

Kontakt klinikken ved bivirkninger.

Efter at have læst denne skriftlige information skal du også mundtligt oplyses om behandlingen af en sygeplejerske eller læge. Du vil få mulighed for at stille spørgsmål og er velkommen til at medbringe en bisidder ved forundersøgelsen. Umiddelbart efter at du har fået den mundtlige information, kan du samtykke til og modtage behandling.