Patientinformation for permanent hårreduktion

Behandling med Intens Pulsed Light (IPL) blitzlampe lys er en effektiv metode til at fjerne uønsket hårvækst. Den foregår ved, at IPL-lyset trænger ned i huden, hvor den opvarmer pigment i mørkfarvede hår. Opvarmningen ødelægger hårsækken og forhindrer derved, at et nyt hår kan vokse frem.

 

Laserbehandlingen virker kun på tykke hår og mørke hår, som er i vækstfase. Efter hver behandling følger ofte en periode på 2-3 uger med en tydelig reduktion i antallet af hår. Efter 4-10 uger vil nye hår, som var i hvile, være kommet i vækst og klar til behandling. Ikke alle hår er i samme fase på samme tid, og derfor vil resultatet af behandlingen variere fra gang til gang. For opnå det bedste resultat kræves ofte seks til ti behandlinger. De hyppigste behandlingsområder er hage, hals, huden ved overlæben, armhuler, ryg, bryst, bikinilinje samt ben og arme.

 

 

Efter fire til seks behandlinger ses en tydelig reduktion i antal og tykkelse af hår, permanent hårfjerning /hårreduktion på mere end 70-80 % kræver ofte 8-12 behandlinger. Man kan ikke opnå en 100% blivende hårreduktion.

 

Til behandling anvendes Candela GentleLase Pro 755 alexandrit laser til lyse hudtyper og Candela eLos Plus Vantage 810 nm diodelaser kombineret med radiofrekvens (RF) til mørke hudtyper. 

Helt lyse hår, rødlige hår og meget fine dun kan ikke behandles effektivt med laser. Meget mørke hudtyper kan være mere vanskelige at behandle på grund af større risiko for forbrænding.  


Hvis der er mistanke om hormonelle forstyrrelser (f.eks. PCO) som årsag til den uønskede hårvækst, skal du inden behandlingen være undersøgt hos din egen læge. Ca. 5% opnår ikke den ønskede effekt af behandling. Vi kan i disse tilfælde desværre ikke refundere pengene for behandlingerne. 


Vi kan i følgende situationer ikke tilbyde behandling:


 • Under 18 år
 • Graviditet og amning
 • Tilstande med øget lysfølsomhed pga. sygdom, medicin eller kosttilskud. 
 • Hudsygdom i behandlingsområdet (f.eks. akne, sår, forkølelsessår)
 • Tendens til dårlig sårheling, kraftig ardannelse, eller pigmentskjolder. 
 • Hudkræft i behandlingsområdet og behandling for anden kræftsygdom med kemoterapi
 • Tatoveringer i behandlingsområdet
 • Pacemaker og implanterbar hjertestarter (ICD) – gælder kun ved brug af RF energi

Den mest effektive og sikre behandling opnås på meget bleg hud. Vi anbefaler, at du dagligt beskytter dig mod solen med solcreme med SPF 50 og undgår sol, solarium og selvbruner i 4 uger inden behandling. Hvis vi vurderer, at din hud er solbrun, når du kommer til behandling, bliver din behandling aflyst for din egen sikkerheds skyld.


I mindst 6 uger inden behandlingen, og under behandling, må uønskede hår kun fjernes med skraber. Der må ikke anvendes pincet, voksbehandling, hårfjerningscremer osv.  i 6 uger inden behandling. 

Inden behandling sikres det, at du er egnet til den ønskede behandling og der skal tages foto af behandlingsområdet som dokumentation i din journal. Ved første konsultation skal hårene være synlige, så vi kan se det område, der skal behandles. Skal du behandles sammen dag som du er til forundersøgelse, kan du tage et billede af din synlige hårvækst. Før behandlingen skal du barbere dig hjemmefra om morgenen.

 

Behandlingen føles som en varm, let brændende og stikkende fornemmelse og behandlingen kan for nogen forbindes med en smule smerte eller ubehag. Nogle hudområder er mere følsomme end andre og typisk aftager smerten ved efterfølgende behandlinger. Huden kan være rød, knopret og hævet. Dette forsvinder i løbet af nogle timer hos de fleste og kan lindres med isposer. I nogle tilfælde skal der gives en prøve behandling på et lille område, for at sikre at behandlingen tåles, inden der gives fuld behandling.


Behandlingsintervallet for ansigt, armhule, genitalier er hver 4. uge, mens øvrige dele af kroppen behandles hver 6. uge

Afstødningen af de behandlede hår sker i løbet af 14 dage, hvorefter effekten af behandlingen bliver tydelig. Enkelte kan opleve irritation af hårsækkene (skægpest) inden for de først 14 dage efter behandling. 

 

For at undgå risiko for pigmentforandringer skal du bruge solcreme med SPF 50 og undgå solarium i 4 uger efter behandlingen.

Behandling kan medføre forbrænding af huden på samme måde som en solskoldning. Risikoen er størst, hvis huden er solbrun. Bivirkningerne er:

 

 

 • Udtalt rødme og ømhed
 • Små væskefyldte blærer og overfladiske sår som heler med skorper og afskalning i løbet af 1 uge
 • Hudinfektion og evt. behov for behandling med klorhexidin eller antibiotika.
 • Pigmentforandringer med lysfarvning eller mørkfarvning af huden 
 • Ardannelse
 

Kontakt klinikken ved bivirkninger. 

Efter at have læst denne skriftlige information skal du også mundtligt oplyses om behandlingen af en sygeplejerske eller læge. Du vil få mulighed for at stille spørgsmål og er velkommen til at medbringe en bisidder ved forundersøgelsen. Umiddelbart efter at du har fået den mundtlige information, kan du samtykke til og modtage behandling. 

SkinArt Laser